Понеділок 24 вересня 2018

121438616 Happy Easter 1 24

Увійти Зареєструватися

Авторизуватися

Логін *
Пароль *
Запам'ятати мене

Створити акаунт

Поля, помічені зірочкою (*) обов'язкові.
Справжнє ім'я *
Логін *
Пароль *
Повторіть пароль *
Email *
Повторіть email *

З їстівних каштанів, що ростуть у Берегові, можна робити пиво чи лікер

1chesnut3 2У Берегові на ринку можна часто натрапити ятки з їстівними каштанами. Просять за літр близько 10–12 грн.

 

У місті кілька дерев їстівного каштану росте біля центрального перехрестя, напроти пл. Героїв. Деякі підприємливі берегівчани навіть збирають плоди та згодом продають. Зазвичай каштани у Берегові варять: очищені від шкірки горіхи слід залити холодною водою і варити 20 хвилин після закипання. Потім потрібно злити воду і тримати близько 5 хвилин під кришкою в теплому місці. Подають їх також із вершковим маслом.

Цікаво, що первинний ареал цього виду каштану охоплював Західний Кавказ, Закавказзя, Північне Середземномор'я. Вже в античну добу їстівні каштани почали вирощувати на плантаціях, тому зараз вони зустрічаються на півдні Англії, Ірландії, Скандинавії, в Німеччині, Швейцарії, Угорщині, Молдові, Західній Україні, на південному березі Криму, у Краснодарському краї. Промислові насадження зосереджені в Середній та Південній Франції, Іспанії та Італії.

Середній вік дерев каштану їстівного становить 200–300 років, проте в Краснодарському краї зустрічаються екземпляри діаметром біля 2,5 м, вік яких становить 600–800 років. Каштани-довгожителі доживають до 1000 років. Відомий каштан Етни, що складався з п'яти стовбурів, мав 64 м у діаметрі та вік 3000 років.

У природі плодами каштанів живляться дикі кабани, білки, ворони та сойки. Також каштани утворюють мікоризу, тому під ними завжди багато грибів, що слугує додатковим джерелом доходу для фермерів, які займаються вирощуванням цієї культури.

Каштан їстівний дає високоякісну деревину: красиву, міцну, легку та довговічну. Дошки з каштану не гниють при підвищеній вологості, що високо цінується в субтропіках, вони йдуть на виготовлення меблів, а також використовуються у будівельній справі. З одного дерева можна отримати 4–6 м³ цього матеріалу. В минулому кору каштану застосовували для дублення шкір.

Головний продукт, заради якого вирощують це дерево, — горіхи. Вони дуже поживні, містять багато білку, незамінних амінокислот, вуглеводів і мало клітковини. Через високий вміст крохмалю і глюкози, вони швидко псуються. Це відрізняє їх від справжніх горіхів, які багаті переважно жирами. Невелика кількість жиру, що міститься у каштанах, складається переважно з лінолевої та ліноленової кислот. З мінеральних речовин у них міститься багато калію, проте каштани бідні на натрій. Крім того, в плодах можна знайти вітаміни В2, В3.

З одного дерева можна отримати 100–200 кг плодів. З давніх часів їх використовують у їжу в сирому, смаженому, вареному або печеному вигляді. Для заготівлі користуються такими методами як сушіння та копчення. На Корсіці, де каштани є одним з основних продуктів, з них виготовляють борошно, проте через відсутність у плодах проламінів та глютеніна, його можна використовувати лише в суміші з пшеничним.

З Середземномор'я каштани були запозичені західними європейцями, зокрема, набула популярності така страва, як гуска, фарширована каштанами.

У промисловому виробництві подрібнені каштани використовують як начинку або посипку для кондитерських виробів, в розмеленому вигляді — як сурогат кави. Через великий вміст вуглеводів каштани інколи переробляють на харчовий спирт, на Корсиці та в Швейцарії з них варять пиво, в Італії та Франції — виготовляють лікер.

Крім того, плоди згодовують тваринам. В Іспанії, Південній Італії, на Корсиці особливо високо цінується м'ясо свиней, відгодованих виключно каштанами та жолудями. М'ясо таких тварин йде на приготування салямі.

Свіже листя каштану використовують у народній медицині для лікування проносу, ран, кашлю; для фарбування тканин; в обмеженій кількості — для виготовлення лосьйонів. Опале листя використовують як підстилку у конюшнях або як добриво.

1chesnut4

1chesnut3 1

1chesnut3 1

Додати коментар

Не дозволяються нецензурні слова!

Захисний код
Оновити

cc s 3

Контакти

Україна, Закарпатська область

м. Берегово.

Email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Телефон: (066) 915-41-57

 

Інформація

Копіювання інформації дозволяється тільки зі зворотнім посиланням.

Правила користування сайтом
Реклама на сайті

Copyright

© 2013 Всі права належать beregszasz.com.ua.

Дизайн і розробка: 

Сайт створено веб-студією Best-Studio

best-studio.com.ua

E-mail підписка

Ви маєте можливість підписки за допомогою електронної пошти.